Music box

Nedavno odabrani proizvodi ×

Nema proizvoda u vašoj korpi.

Akustični ili električni klavir?

Najčešće pitanje prilikom kupovine klavira je: „Da li kupiti akustični ili električni klavir?“. Akustični klavir kao i svaki akustični instrument je teško porediti sa elektronskom kopijom. Kompletna mehanika, osećaj pod prstima, mnoštvo žica koje ispred vas vibriraju u velikom rezonatoru, daju jedinstven i autentičan doživljaj. I taj doživljaj je do skoro bio nezamenjljiv. Međutim, tehnologija izrade električnih klavira je toliko uznapredovala u poslednjih dvadesetak godina da je globalno tržište sada 99% okrenuto ka njima. U tekstu koji sledi ćemo pokušati da objasnimo zašto je to tako.

1. Cena

Električni klaviri su gotovo desetostruko jeftiniji, i ovo je glavni razlog zašto su prvi izbor pri kupovini. Današnja tehnologija izrade instrumenata je omogućila da i najjeftiniji električni klavir može biti dovoljno dobar instrument za nekog hobistu ili početnika koji treba da završi osnovnu muzičku školu. Ali isto tako električni klaviri u nekom svom srednjem cenovnom rangu svojim zvukom i mehanikom ozbiljno pariraju pianinima.

2. Komšije

Sviranje bilo kog instrumenta zahteva jako puno vežbe. To kao posledicu ima komšije ili ukućane koji nemaju razumevanja, ili jednostavno ne vole da im se remeti mir. Električni klavir vam u odnosu na pianino pruža mogućnost povezivanja jednog ili, sada već često, dva para slušalica. Na ovaj način možete svirati i danju i noću bez bojazni da će to nekome zasmetati. Pored toga jačinu zvuka električnog klavira možete podešavati, dok pianino ne možete utišati.

3. Održavanje

Imajte na umu da je pianino akustični instrument, i kao takvom mu ne odgovaraju nagle vremenske promene. Treba voditi računa da ne stoji u blizini grejnih tela, na suncu, na promaji, pa čak ni na krivoj podlozi. U zavisnosti od toga koliko se svira ali minimum jednom godišnje pianino morate štimovati i održavati mehaniku, što košta u proseku 50-70eur po dolasku klavir-štimera. Električni klavir ne zahteva nikakvo održavanje.

4. Težina

Da li ste ikada pokušali da pomerite pianino? Ni ne pokušavajte… Prosečan teži oko 200kg. Upravo iz tog razloga postoje ljudi koji se isključivo bave transportom i prenošenjem ovih instrumenata. Sa druge strane, električni klavir sa svojih 40ak kg svako može pomeriti ukoliko je to potrebno, a dve osobe ga komotno mogu premeštati po stanu.

5. Funkcije

Pored standardnog zvuka električni klavir vam pruža mogućnost da na jednom mestu imate i zvuk Rhodes ili Wurlitzer klavira, Hammond orgulja, crkvenih orgulja, različitih gudača ili duvača, sve u zavisnosti od modela klavira. Pored toga električni klaviri nude i snimač, metronom, splitovanje dirki, promenu otpora dirki i još mnogo funkcija koje pianino jednostavno nema.

Nadamo se da smo vam malo približili tematiku, svakako za savet iz prve ruke preporučujemo da nas pozovete na 011/311-8970 ili nam pišite na office@music-box.rs

  • Hora
  • Korg
  • Supro
  • DR Strings
  •  D'Angelico

Ostale brendove možete videti

ovde

MUSIC BOX PRODAVNICA MUZIČKIH INSTRUMENATA NOVI BEOGRAD BULEVAR Z. ĐINĐIĆA 67 (BEOGRADSKA ARENA) TEL: 011-311-8970