Music box

Nedavno odabrani proizvodi ×

Nema proizvoda u vašoj korpi.

Savet pri izboru gitara

Nikad nije potpuno jasno šta treba gledati kod gitare, bilo da je ona polovna ili nova. Meni je najvažnije da mi se gitara svidi, po mogućstvu na svaki način, ali navešću neke osnovne stvari koje se gledaju od strane žirija na takmičenju graditelja gitara.

1. Prvi parametar je model gitare. Treba da znamo šta želimo, akustičnu, električnu, elektro-akustičnu...? Ako je to akustična gitara, one se dele na western i klasične, a ako je klasična ona se deli na Hauzer (bez unutršnje „štikle“ na vratu) i na Torres (španska gitara sa štiklom unutar gitare, produženim delom vrata u koji se ugrađuju stranice).

2. Drugi parametar je zvuk gitare. Ja lično prvo probam 6. žicu praznu, pa zatim na prvom pragu i ako je taj zvuk jasan i dugačak, onda sam zadovoljan. Od toga kakva je prednja ili gornja ploča zavisi kvalitet zvuka, od lepka takođe.

Sve kvalitetnije i majstorske gitare su lepljene tutkalom za razliku od industrijskog lepka na komercijalnim gitarama. Tutkalo bolje provodi zvuk. Zvuk treba da bude podjednako raspoređen na sopranske (1, 2, 3) i na bas žice (4, 5, 6). Gitara treba da ima tzv. kolore, tj. da kod kobilice zvuči na jedan način, na početku vrata sasvim na drugi, te na sredini iznad rupe na treći način.
Treba proveriti „vučiji ton“, a to se radi sa pevanjem u otvor gitare. Probajte da pogodite ton na kome gitara rezonuje. On treba da je nešto između G1 i G#1 (6 žica/4 prag). Ako je viši, onda će se bolje čuti soprani i obrnuto – basovi.

3. Treći i jako važan parametar je funkcija gitare. Podrazumeva se da je to pre svega laganost instrumenta, potom udobnost, da su pragovi obrađeni kako valja i da su žice na optimalnoj visini u odnosu na pragove.
Najvažnija stvar ipak jeste štimovanje. Bitno je da u kupovinu s Vama krene poznavalac elementarnog sviranja na gitari, on će proveriti da li je sa štimom sve u redu.

4. Poslednji parametar koji se naravno gleda često i kao prva stvar je finalna obrada. Naročito lak na gitari, on ipak može da utiče na zvuk. Poliuretanski lak nije dobro rešenje, ali je otporan na spoljne uticaje. Nitro lak je znatno bolji, manje skriva zvuk. A najbolje rešenje je ipak tzv. francuska politura ili politura sa selakovim ljuspicama.
Zatim gledamo intarzije sa strane, poželjno je da to budu drvene ukrasne letvice umesto plastične. Ponekad se nalaze s obe strane vrata uz pragove i to kod western gitara.

Podrazumeva se da u kupovinu gitare nikad ne pođete sami, bez ikakvog iskustva u sviranju.

Napisao Radomir "Točak" Mihailović

  • Hora
  • Korg
  • Supro
  • DR Strings
  •  D'Angelico

Ostale brendove možete videti

ovde

MUSIC BOX PRODAVNICA MUZIČKIH INSTRUMENATA NOVI BEOGRAD BULEVAR Z. ĐINĐIĆA 67 (BEOGRADSKA ARENA) TEL: 011-311-8970